Stuart Hightway,
Coober Pedy & Kings Canyon


V
e
r
d
e
r

De lengte van onderliggende lijn correspondeert met een afstand van 300 km


Coober Pedy is een plaatsje aan de Stuart Hightway en de naam betekend vanuit de Aborigines taal letterlijk: ‘blanken in hol’.
In Coober Pedy wordt Opal gewonnen. Dit is een kleurrijk mineraal dat bijna alleen rond het plaatsje Coober Pedy wordt gevonden. Met graafmachine’s wordt de hele bodem afgezocht. Overal rond het stadje liggen hoopjes zand en puin.

In coober Pedy is het tijdens de zomermaanden zo heet dat veel mensen ondergrondse woonverblijven hebben om aan de hitte te kunnen ontsnappen.
Wanneer wij het plaatje via de William Greek Road naderen is het 46°C. We passeren RIBA's Underground Camping waar we de tent lekker koel onder de grond kunnen plaatsen.

De plek waar in 1989 het laatste stuk van de Stuart Hightway werdt geasfalteerd. De 2834 km lange Stuart Hightway doorkruist Australië van noord tot zuid. De weg loopt dwars door de Outback van Port Augusta in het zuiden tot Darwin in het noorden

Deze truck’s rijden veel in het binnenland van Australië. De truck’s, welke een lengte tot 53 meter hebben, vervoeren vooral runderen en schapen, maar ook voedingsmiddelen en brandstof.
Deze truck heeft 62 wielen en kan 300 runderen tegelijk vervoeren

Avondschemer in de Outback. Een uitzicht ’s avonds vanuit ons tentje

Ayers Rock is de grootste toeristische trekpleister van centraal Australië.
Ayers Rock is een enorm grote monoliet die in de vlakte omhoog rijst

Wij zien Ayers Rock in de wolken en mist. Dit is uniek want het regent soms jaren niet

Ayers Rock op de achtergrond. De bomengroei is typisch voor dit gebied

FOTO RECHTS: Kampvuur maken midden in de Outback
FOTO LINKS: Bijzondere wolken vormden zich na dagen van regen en kou, het zijn de uitlopers van een cycloon duizenden kilometer verder