De Baltische staten

Met bus en trein van Tallinn naar Polen
    

Januari 2008 reis ik per bus en trein vanuit Tallin naar Lezajsk in zuid-oost Polen. Ik bezoek de steden Tallin, Riga en Vilnius.
Het is midden in de winter, toch ligt er geen sneeuw wat erg ongebruikelijk is voor de Baltische landen. Ik ben met het vliegtuig aangekomen in Tallin en loop door de straatjes op zoek naar een jeugdherberg. Tallin is de hoofdstad van Estland. Het is een moderne stad met een gezellig historisch centrum. Tallin ligt op kleine afstand van Helsinki. De twee steden zijn gescheiden door de Finse golf die 85 km breed is
Tallin heeft een leuk uitgaansleven waar voornamelijk veel mixdrankjes verkocht worden. Ik vermaak mijzelf in de verscheidene barretjes.
Met de bus kom ik in het kustplaatsje Pirita noordelijk van de stad en wandel door een bos en langs het strand terug naar de binnenstad.
De Baltische staten kennen nauwelijks treinverbindingen; daarom zal ik per bus de landen doorkruizen.
Met Eurolines ga ik naar Riga, de hoofdstad van Letland. De stad kent een zeer grote russische minderheid. Deze minderheid is ontstaan tijdens de Sovjetperiode, toen veel etnisch Russische mensen naar de Baltische staten emigreerden met de bedoeling het Baltische land te ‘verrussen’.
Riga is een levendige stad waar veel te zien is. Ik maak lange wandelingen langs de Westelijke Dvina-rivier die door de stad stroomt.
Aangekomen in Vilnius, wat een openluchtmuseum lijkt vanwege de véle prachtige historische gebouwen, ga ik op zoek naar een jeugdherberg. Het gebouw waar ik terecht kom lijkt gesloten te zijn en er brand geen licht. Toch kan ik terecht om te overnachten en ben de enige gast.
De volgende dag beland ik dichtbij de Wit Russische grens waar ik met de trein naar toe ga. Ik wandel door grote bossen. De taiga is prachtig tijdens de winter en het begint ook nog te sneeuwen. Ik wandel kilometers langs het spoor en kom langs godsverlaten houten huizen, waar vaak oude mensen wonen.
In de trein naar Warschau ontmoet ik een Schots echtpaar en een Zuid-Koriaanse backpacker, zij trekken net als ik ook rond door deze landen
Na een verblijf van enkele dagen in het Poolse stadje Lezajsk vlieg ik vanaf de Poolse stad Rzeszów via Londen terug naar huis

Tallinn, hoofdstad van Estland

Estland is een land in noord-oost Europa. Het wordt in het westen begrensd door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland. Estland is het noordelijkst gelegen en kleinste van de drie Baltische landen. Het onderscheidt zich van Letland en Litouwen onder andere door de taal, die Finoegrisch is en niet Baltisch.

Tallinn telt ongeveer 400.000 inwoners, een derde van alle inwoners van Estland. In het verleden heeft deze stad ook Reval geheten


[Klik foto voor de volgende foto]
Tallinn aan het begin van de avond
1

Boerderij op het Etse platteland
2

Tallinn gezien vanaf het kasteel
3

Geroosterde pindas te koop op het centrale plein
4

Ingepotte paddestoelen op de markt
5

Zuurkool in houten vaten
6

Houten huisje in een buitenwijk
7

Grafstenen nabij het Maarjamäe oorlogsmonument
8

Straatje in Tallinn
9

Straatje in Tallinn
10

Straatje in Tallinn
11

Olde Hansa
12

Pirita mets park
13

Een huisje in een buitenwijk
14

Nabij het Maarjamäe oorlogsmonument
15

Tallinn bij nacht
16

Alexander Nevski-kathedraal op de Domberg
17

Tallinn bij nacht
18

19

Tallinn bij nacht
20

21

Riga, hoofdstad van Letland

Letland is een republiek in noord-oost Europa, één van de Baltische landen aan de Oostzee. Het land wordt begrensd door Estland in het noorden, Litouwen en Wit-Rusland in het zuiden en Rusland in het oosten. Het land is geografisch en ook qua oppervlakte en inwonertal het middelste van de Baltische landen. Letland verenigt elementen van beide buurlanden in zich en het deelt zijn Baltische taal, het Lets, met Litouwen, waar het verwante Litouws wordt gesproken, en het deelt zijn overwegend lutherse geloof met Estland.
Riga is de hoofdstad van Letland en met circa 764.329 inwoners de grootste stad in de Baltische landen. De stad ligt aan weerszijden van de Westelijke Dvina, dicht bij de monding in de Oostzee. Het is het politieke, economische en culturele centrum van Letland

Riga tijdens een winterse dag
22

Vermana park
23

24

25

Park vlak bij de Opera
26

Voetgangers gedeelte van de Island Bridge (Latvian: Salu tilts) over de Westelijke Dvina
27

Spoorbrug over de Westelijke Dvina
28

Huis van de Zwartkoppen
29

Willekeurig straatje in Riga
30

Vrijheidsmonument
31

Typisch stalinistische stijl, een erfenis uit de Sovjettijd
32

Wegbewijzering voor voetgangers
33

Vilnius, hoofdstad van Litouwen

Litouwen is een Noord-Europees land tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen. Het is het grootste en zuidelijkste van de drie Baltische landen. Van die drie is het het enige overwegend rooms-Katholieke land. Een geografische bijzonderheid van Litouwen is het feit dat het middelpunt van Europa binnen de Litouwse grenzen ligt. Vilnius ligt in het zuid-oosten van Litouwen aan de rivieren de Vilnele en de Neris. In stad heeft 541.600 inwoners. De belangrijkste attractie is de grote historische binnenstad, met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Buiten het centrum zijn vooral eenvormige buitenwijken uit de communistische periode te vinden. In deze wijken is ook de hoge televisietoren te vinden die een sleutelrol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van het land. Iets ten noorden van het centrum ligt het New City Center, met onder meer een winkelcentrum, het nieuwe stadhuis en de 150 meter hoge Europatoren

Vilnius, de stad die lijkt op een openluchtmuseum
34

Jeugdherberg waar ik slaap
35

Centraal station van Vilnius
36

De televisietoren van Vilnius welke een grote rol speelde bij de onafhankelijkheidsstrijd van Litouwen
37

Uitzicht vanuit de tv-toren op 170 meter hoogte
38

Bij het kasteeltje midden in Vilnius
39

Uitzicht vanaf de Gediminas Toren, het kasteeltje midden in Vilnius
40

Wolf? in het grote stadspark
41

Vilnius Kathedraal
42

Vilnius bij nacht
43

44

Vilnius bij nacht
45

46

Vilnius bij nacht
47

Chinees restaurant
48

Vilnius bij nacht
49

50

Boven op de 3-kruizenberg
51

Het stadje Svencioneliai 80 km ten noordoosten van Vilnius
52

53

Gravelroad langs de spoorlijn naar Vilnius
54

De bossen tussen Svencioneliai en Pabrade
55

56

57

De spoorlijn tussen Svencioneliai en Pabrade
58

Het Stadje Pabrade 50 km ten noordoosten van Vilnius
59

Station van Pabrade waar ik opstap terug naar Vilnius
60

61
       EINDE REIS

Terug naar HOME