De Baltische staten

Estland
Letland
Litouwen

Januari 2008 reis ik per bus en trein vanuit Tallin naar Lezajsk in zuid-oost Polen.
Ik bezoek de steden Tallin, Riga en Vilnius.

Het is midden in de winter, toch ligt er geen sneeuw wat erg ongebruikelijk is voor de Baltische landen. Ik ben met het vliegtuig aangekomen in Tallin en loop door de straatjes op zoek naar een jeugdherberg. Tallin is de hoofdstad van Estland. Het is een moderne stad met een gezellig historisch centrum. Tallin ligt op kleine afstand van Helsinki. De twee steden zijn gescheiden door de Finse golf die 85 km breed is
Tallin heeft een leuk uitgaansleven waar voornamelijk veel mixdrankjes verkocht worden. Ik vermaak mijzelf in de verscheidene barretjes.
Met de bus kom ik in het kustplaatsje Pirita noordelijk van de stad en wandel door een bos en langs het strand terug naar de binnenstad.
De Baltische staten kennen nauwelijks treinverbindingen; daarom zal ik per bus de landen doorkruizen.
Met Eurolines ga ik naar Riga, de hoofdstad van Letland. De stad kent een zeer grote russische minderheid. Deze minderheid is ontstaan tijdens de Sovjetperiode, toen veel etnisch russische mensen naar de Baltische staten emigreerden met de bedoeling het Baltische land te ‘verrussen’.
Riga is een levendige stad waar veel te zien is. Ik maak lange wandelingen langs de Westelijke Dvina-rivier die door de stad stroomt.
Aangekomen in Vilnius, wat een openluchtmuseum lijkt vanwege de véle prachtige historische gebouwen, ga ik op zoek naar een jeugdherberg. Het gebouw waar ik terecht kom lijkt gesloten te zijn en er brand geen licht. Toch kan ik terecht om te overnachten en ben de enige gast.
De volgende dag beland ik dichtbij de Wit Russische grens waar ik met de trein naar toe ga. Ik wandel door grote bossen. De taiga is prachtig tijdens de winter en het begint ook nog te sneeuwen. Ik wandel kilometers langs het spoor en kom langs godsverlaten houten huizen, waar vaak oude mensen wonen.
In de trein naar Warschau ontmoet ik een Schots echtpaar en een Zuid-Koriaanse backpacker, zij trekken net als ik ook rond door deze landen
Na een verblijf van enkele dagen in het Poolse stadje Lezajsk vlieg ik vanaf de Poolse stad Rzeszów via Londen terug naar huis