Everglades
IndeX

Flamingo Area,
De kanotocht
De wandeling
Key West /
Miami

- Everglades -Bekijk het filmpje van dit avontuur

Florida, 9 tot 23 januari 2009

Door een uitzending van Ultimate Survival op Discovery Channel kom ik op het idee om naar de Everglades te gaan. Bij de grote camping Flamingo, in het zuiden van het Everglades Nationaal park zijn kano’s te huur. Reden genoeg voor een bezoek aan dit prachtige gebied...
Samen met mijn zus boek ik vliegtickets naar Miami. ‘dit lijkt mij een mooie gelegenheid om tijdens de winter naar een zonnige en warme bestemming te gaan’.
De Everglades is een Subtropische wildernis in het zuidelijke puntje van Florida. De Everglades bestonden oorspronkelijk uit een zeer langzaam stromende, 80 km brede ondiepe (gras)-rivier. Een andere benaming voor dit gebied is daarom ook wel, ‘The River off Grass’.
De Everglades ligt op steenworp afstand van de grote metropool Miami-Dade County.
Het Everglades Nationaal park waar wij onze vakantie zullen doorbrengen beslaat slechts 1/5 van het oorspronkelijke Everglades gebied. Een ander groot beschermd gebied hiervan is het Big Cypress National Preserve.
De Everglades is een zeer belangrijk vogelgebied. Er leven pelikanen, flamingo’s, zwarte gieren maar vooral de Amerikaanse slangenhalsvogel is veelvoorkomend. Ook leven in de Everglades véle Amerikaanse alligators en dolfijnen.
In het gebied komt de zeldzame Caribische lamantijn (zeekoe) voor, lokaal Floridamanatee genaamd

Groot overzichtskaartje


Via een overstap in Atlanta arriveren wij 9 januari 2009 op het vliegveld van Miami. De zon gaat onder wanneer wij de aankomsthal uitlopen.
Onze eerste overnachting is in een via internet geboekt hotel waar we met een pendelbusje vanaf het vliegveld heen worden gebracht. De volgende dag gaan we snel op zoek naar een verbinding om met het openbaar vervoer in Florida City te komen. Florida City is een plaatsje aan de rand van het Everglades Nationaal park.
Gelukkig rijdt er een bus, maar we moeten eerst een stukje met de bovengrondse metro. Onderweg doen wij de nodige inkopen, want wij zullen die mogelijkheid niet meer krijgen; binnen het park waar wij 10 dagen verblijven zijn geen winkels


Het is al 5 uur in de middag wanneer wij eindelijk in Everglades City aankomen. We willen voor het donker wordt gauw het Everglades Nationaal park binnen. Er is geen andere mogelijkheid dan er liftend of wandelend te komen. Tot onze verbazing biedt een aardige maar erg moeilijk te been zijnde man die aan de overkant van een kruising staat ons een lift aan naar de 70 km verderop gelegen campingplaats Flamingo. Dit slaan wij niet af, want wandelend halen we het niet en openbaar vervoer rijdt er niet.
Wij komen in het donker aan op de camping

’s Morgens zien we waar wij ons bevinden. Het is een mooie locatie waar vele bijzondere vogels hoog in de lucht overvliegen. Tegen verwachting is er geen GSM ontvangst, dus heb ik gister voor jan doedel een Amerikaanse prepaid simkaart gekocht. Gelukkig kan ik bij de kano verhuur aan thuis mededelen dat ik de komende week telefonisch niet bereikbaar ben.
In het bezoekerscentrum bespreken wij samen met Ranger Joe wat de beste kanoroute is. We moeten rekening houden met de windrichting en het getij. We willen immers een stuk lang de kust, waarna wij de wateren van de Everglades binnen peddelen. Ranger Joe kijkt ernstig en waarschuwt ons voor een kou front dat voor wind en hoge golven zal zorgen. Wij besluiten toch de buitenroute te nemen. Deze route gaat eerst 40 km langs de kust, waarna we via Shark River de Everglades binnengaan.
Wij reserveren chickees en betalen de vergunning om op de stranden te mogen overnachten

Een zonsondergang midden in de Everglades
Deze foto’s zijn gemaakt met tussenposen van 5 minuten


Het gedeelte via zee gaat langs mooie stranden waar palmbomen staan. Regelmatig duiken er dolfijnen boven het wateroppervlakte omhoog. Na twee dagen komen wij de mangroven bossen binnen. Er is geen vast land en daarom staan er chickees. Dit zijn speciaal gebouwde vlonders op palen waar de tent op kan worden gezet. Na vier dagen komen we terug bij de camping Flamingo en leveren de kano in.
’s Avonds wandelen we het Christian Point TrailZaterdag 16 januari willen we het 12 km lange Coastal Prairi trail wandelen. Ranger Joe verteld dat het haast onmogelijk zal worden en inderdaad kunnen we na enkele kilometers niet verder. Over het wandelpad zijn tijdens orkaan Katherine (2005) vele bomen gevallen. Deze zijn tot op heden niet weggehaald. Nu is alles dichtbegroeid, We keren terug...

Zondag krijgen we een lift naar het 35 km verderop gelegen Long Pine Key Land. We willen graag de gehele Old Ingraham highway lopen. Dit wordt door Ranger Joe afgeraden. “Daar kan je zonder GPS de weg niet vinden en er zitten veel alligator holes”, verteld hij.
We staan 2 nachten op de Long Pine Key camping en wandelen in de omgeving. Wel nemen we een kijkje op de Ernest Coe backcountry campingplaats welke halverwege de Old Ingraham highway ligt

Onze laatste 4 dagen huren we een auto. Vanuit de Long Pine Key camping worden we door een aardig echtpaar terug naar Everglades City gebracht. We regelen een huurauto en gaan direct terug naar de wildernis. We rijden via Shark Valley naar een camping in het Big Cypress National Preserve.
’s Avond stoken we een kampvuur.
Op Shark Valley huren we een fiets en fietsen het 25 km lange pad. Dit pad, waar ook een trammetje rijdt loopt dwars door drassige graslanden waar de Everglades grotendeels uit bestaat

Maandag 21 januari rijden we vanuit Miami naar de Florida Keys. Dit is de eilandengroep in het uiterste zuiden van Florida. Als laatste van deze lange rij eilanden, die door bruggen zijn verbonden, ligt
Key West. Het is een hip stadje. Er meren veel cruiseschepen aan die door de Caraïben rondvaren. Het is een aanrader in dit stadje een kijkje te nemen.
De laatste dag van onze vakantie slapen we in een hotel vlakbij het vliegveld. We nemen een kijkje op Miami Beach. Dit is een lang breed strand en waarschijnlijk het bekenste in Amerika.
We vliegen met Delta Airlines via Atlanta terug naar Schiphol.

Deze vakantie is een waar avontuur geweest!!
-Bekijk de foto’s via het menu boven-

Lees het verslag dat Audrey deze vakantie maakte!