Noorwegen Zweden Finland

Natuurgebieden in Noorwegen

Noorwegen is een land waar veel natuur onder bescherming van de overheid staat. Het land heeft veel nationale parken en natuurreservaten die varieren in grote van enkele hectare tot enkele duizende vierkante kilometers.
Op deze website geef ik een overzicht van alle grotere natuurgebieden in Noorwegen.
Veel Noorse natuurgebieden zijn goed toegangkelijk voor rugzaktoeristen. Die kunnen te voet rondtrekken waarbij vaak de mogelijkheid bestaat om in trekkershutten te overnachten. Deze trekkershutten verschillen van eenvoudig tot herbergen waar betaald moet worden. De eenvoudige trekkershutten zijn shelters die aan één zijde open zijn waar een vuur gestookt kan worden, meestal aan een meer met wijds uitzicht.
Informatie over verschillende gebieden is te vinden door hieronder een natuurgebied te kiezen in de lijst. De gebieden staan op volgorde van zuidelijk bovenaan en meest noordelijke onderaan de lijst. Kiezen kan ook via het landkaartje.
(veel foto’s op deze pagina zijn van Google Earth)
(deze pagina is in de maak dus nog niet voorzien van alle informatie)

¤ Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella
¤ Eilandengroep De Lofoten

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Back to top

Bij de plaats Oppdal ligt Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. Dit is het gebied in Noorwegen waar de muskusos weer vrij rondloopt. Dovrefjell heeft alles wat noorwegen te bieden heeft, ruige afgetopte en ook steile bergtoppen, meren, hoge watervallen en huizen met sedumdak.
In het westen van het gebied kijk je uit over de fjorden.

Eilandengroep Lofoten

Back to top

De Lofoten vormen een eilandengroep die met het vasteland verbonden is via bruggen. De Lofoten zijn bereikbaar vanaf de plaats Narvik door weg E6 naar het noorden te volgen en bij Bjerkvik linksaf te slaan. Ook zijn er veerverbindingen vanuit Bodø of Bognes.
Het gebied ligt binnen de poolcirkel en staat beent om de visserij. Grote hoeveelheden kabeljauw worden aan de kusten gevangen. De scholen komen in het voorjaar vanuit de Barenszee op weg naar het zuiden langs deze eilandengroep. De vissen worden aan hekken te sdrogen gehangen waarna het stokvis genoemd word. Op de Lofoten zijn honderden kilometers van de hekwerken te vinden. Het hele jaar door zijn er goede vismogelijkheden.