Tijdens een bezoek aan andere landen kunnen de manieren en gewoonten daar anders zijn dan die wij gewent zijn.
Ook kun je te maken krijgen met vervelende ervaringen zoals het lastig gevallen worden door zwervers, straatrovers of alcoholisten.
Het is handig dat je dan op de hoogte bent van hoe het best te handelen. Voor de doorgewinterde reiziger zullen ondergenoemde adviezen dan ook bekend zijn door jarenlange ervaring.

Wees voorbereid en vermijdt situaties waar je niet in terecht wil komen!

- Straatwijs
- Hoe kom je over?
- Omgangsvormen
- Overnachten
- Eten en drinken

Straatwijs

Draag een portemonnee bij je met een oude creditcard, verlopen pinpas en stop niet al het geld wat je net hebt opgenomen erin maar bewaar het meeste geld op een andere plek. Een slimme plek is onder het binnenzooltje van je schoen. Bij een overval zul je dan alleen, ‘slechts’ een beetje geld kwijt zijn en beschik je nog over de goede pinpas waar je dan weer geld mee kan opnemen. Vermijd rustige straten en buitenwijken in het donker. Loop wanneer mogelijk midden op straat en niet op de stoep tussen auto’s en muur. Loop zelfverzekerd en stevig door of het lijkt dat je de plaats kent. Vermijd na zonsondergang groepen mannen. Loop er desnoods aan de andere kant van de straat voorbij, zonder te laten zien dat je bevreesd bent. Loop eventueel mee met oudere mensen of gemengde groepen.

Hoe kom je over?
Zorg dat je er niet rijk uitziet. Laat ringen, armbanden, horloges en kettingen thuis. Draag je camera in een oude tas. Neem een oud verbleekt T-shirt mee. Laat mensen niet denken dat je de weg kwijt bent. Ga er niet vanuit dat iedereen je wilt bestelen. Probeer wat woorden van de vreemde taal te leren. Belangrijke woorden zijn: ja/nee, tot ziens, Goedendag, dank u, te duur, hoeveel kost dit, ik weet het niet, waar is de..., geen tijd, vriend en lekker.

Omgangsvormen
Ben je in een bedreigende situatie, laat dan zien dat je niet bang bent. Luister vooral naar het lokale advies. Vertrouw nooit het advies van het toeristenbureau. Ga af op de man van de straat en vooral op je gevoel.
In veel culturen is het ‘not done’ om iemand teleur te stellen. Een Indiër zal je liever een verkeerde richting opsturen dan dat hij zegt: “Ik weet het niet” of “Nee”. Dat is slecht voor zijn karma.” Stel dus een open vraag. Geef bedelaars nooit geld, kap hun vragen af met ‘ik weet het niet’ of ‘geen tijd’ Vermijd in een discussie dat de ander gezichtsverlies lijdt. Dat is voor een Aziaat zeer pijnlijk. Laat hem in zijn waarde. Raak mensen niet bij het hoofd aan en wijs nooit met de voeten ergens naar. Toon respect voor alle religies en zorg dat je bij het betreden van een heiligdom bedekt gekleed bent. Dus geen korte broek! Wees niet bang, want angst verkrampt. Maak vooral veel plezier. Heb je genoeg van die ‘vreemde’ cultuur, probeer dan vooral met de mensen te blijven communiceren. Je zult zien dat je je dan beter gaat voelen. Soms kan het zijn dat je je af wilt sluiten en het liefst op je hotelkamer blijft. Dit heet een cultuurschok.

Overnachten
Als je bij een hotel komt neem bij voorkeur een kamer aan de achterkant van het gebouw. Want daar heb je minder last van het verkeer. Probeer de elektra en de douche uit. Til het matras op en kijk wat eronder kruipt. Als je in een tent slaap geef ’s morgens dan eerst een schop tegen je spullen zodat de slangen of spinnen eruit kunnen. Trek nooit zomaar je kleding of schoenen aan als die ergens een nacht hebben gelegen.

Eten en drinken
Drink geen drankjes met ijsblokjes erin, vermijd slecht doorgekookt voedsel en eet geen rauwe salades, laat staan rauw vlees. Je kunt anders diarree krijgen. Vermijd varkensvlees en schaaldieren zoals mosselen. Als je vegetariër bent, houdt er dan rekening mee dat voedingsstoffen die je bij een grote lichamelijke inspanning nodig hebt, alleen in vlees zitten. En niet in vitaminepillen, noten of kaas. Drink geen mix-drankjes zoals cola-siroop vermengd met water en koolzuur. Deze drankjes worden vaak gemaakt van vervuild drinkwater. Wanneer je water uit de rivier of het meer wil drinken is het na koken schoon. Neem geen drankjes of hapjes aan van vreemden of van de hotelbazen die er belang bij hebben dat je ziek wordt. Stel je krijgt een gratis ontbijt met zeer scherpe -maar bedorven- eieren en je wordt doodziek. De hotelbaas heeft zo een aantal extra overnachtingen en zijn vriend de dokter kan jou een gepeperde rekening geven.



Cultuurschok

Vreemd is het afwijken van het verwachte, in dit geval het afwijken van jouw culturele wereld. Er zijn vier dimensies vastgelegd aan de hand waarvan de nationale cultuur gedefinieerd kan worden. Deze vier dimensies zijn:


- Machtsafstand
- Onzekerheid-vermijding
- Mannelijkheid/vrouwelijkheid
- Individualisme/collectivisme


Machtsafstand geeft de mate aan waarin iemand de macht van een ander aanvaardt. Een fietsende Laotiaan zal een grote vrachtwagen voorrang geven. Een westerse fietser zal geneigd zijn om voorrang te nemen omdat hij voorrang heeft. Bedenk wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je toch je voorrang neemt...

Onzekerheid-vermijding
Als je zeker wilt zijn van mooi weer, moet je niet naar IJsland gaan. Het kan daar grijs, miezerig en koud zijn. Ga dan naar zuid Spanje, dan is de kans heel groot dan het niet koud zal zijn.
Iemand plant zijn fiets- of wandel route naar de Ardennen langs NS-stations. Mocht hem het dan niet lukken de route uit te wandelen of ziek worden dan kan je toch met de trein terug.

Bij individualisme denk je aan Frank van Rijn die persoonlijke onafhankelijkheid erg waardeert. Fietsers die in georganiseerde groepen reizen scoren hoog in collectivisme. Of heeft het met onzekerheid te maken? Ze weten dat er iemand is die voor eten en onderdak zorgt. Een dergelijke groepsreis bestaat bij de gratie van onzekerheidsvermijding. Deelnemers weten van tevoren hoe ver ze moeten fietsen en hoe laat ze op moeten staan. Ze weten hoe zwaar de tocht wordt en wanneer ze waar aankomen.
Wanneer je op de bonnefooi rondreist, weet je nooit waar je ’s avond zult slapen of dat er wel een plek te vinden is om de nacht door te brengen. Bijvoorbeeld wanneer je met tent en rugzak een tocht door de bossen aflegt.