De Zwitserse Alpen

-zie foto’s-
-zie foto’s-

Mijn laatste vakantie die naar Sicilië is goed bevallen. Ik ben toen op de bonnefooi naar het Italiaanse Catania gevlogen en heb toen de vulkaan Etna beklommen. Ook ben ik een week door de bergen van Noord-Sicilië gaan wandelen. Dus dacht ik, zo wil ik ook wel in de Zwitserse Alpen rondtrekken.
Ik vlieg met Easyjet naar Genève. Aangekomen stap ik op de trein naar Le Châble. Le Châble is een klein dorpje in de Zwitserse deelstaat Wallis.
De deelstaat Wallis is het hoogste gedeelte van de Alpen. In Le Châble gaat mijn wandeltocht beginnen. Uiteindelijk wil ik in Zermatt uitkomen, ‘ik zie wel hoe ver ik zal komen’. De weg naar Verbier, wat een pittige wandeling bergopwaarts is, stopt een vriendelijke vrouw die mij een lift de weg omhoog aanbiedt. Gelukkig, want het is al laat en nu kan ik direct de bossen in op zoek naar een geschikte kampeerplek. De hellingen zijn erg steil. Ik ben snel uitgeput en besluit bij een picknickplaats onder een tafel, waar mijn luchtbed precies onder past, de nacht door te brengen. De volgende dag wandel en klim ik over het Mont Rosablanche bergmassief. Het wandelpad gaat over bergtoppen die tot 3000 meter hoogte reiken. ’s Avonds kom terecht bij de berghut Cabane Prafleuri. Er is een slaapplaats vrij en ik besluit er te overnachten. Er zijn veel bergklimmers die in het gebied rondtrekken. Ik ben deze nacht veel wakker doordat ik mijn hart voel bonken. Ik ben niet gewend aan de ijle lucht hoog in de bergen.
Bij het stuwmeer Lac Des Lix probeer ik de Col des Chèvres over te klauteren maar wegens gevaar keer ik terug. De regen en mijn zware bepakking maken het onmogelijk de bergpas over gaan. Onderweg zie ik veel Alpenmarmotten.
Ik slaap op een camping in het kleine plaatsje Pralong waar ik een lekkere maaltijd in het restaurant nuttig. Ik kom per bus, trein en wandelend uiteindelijk aan in de toeristische plaats Zermatt. Ik maak net als véle andere toeristen de tocht per tandradbaan naar Gornergrat.
Gornergrat ligt hoog in de bergen. Vanuit Gornergrat is een prachtig uitzicht op de Matterhorn. Dit is een hoge spitse berg die tot 4478 meter reikt. De Matterhorn is een icon van Zwitserland en staat vaak in brochures afgebeeld.
Mijn plan is om vanuit Gornergrat terug te lopen naar Zermatt, maar tijdens de wandeling naar beneden voel ik me erg beroerd en koop bij een tussenstation toch een kaartje voor de tandradbaan naar beneden terug.
Ik vervolg mijn weg naar Italië. Vanwege een staking is het niet mogelijk om met de trein in Domodossola te komen. Wel zijn er bussen ingezet die rijden via de Simplonpas.
In Domodossola koop ik een kaartje voor het mooie treintraject ‘Cento Valli’. Dit is een route door de prachtig beboste bergen tussen Domodossola en Lacorno. Locarno ligt aan het grote meer Lago Maggiore. De campings zijn vol en duur, daarom besluit ik verder te gaan naar het 25 km verderop gelegen Bellinzona. In Bellinzona heb ik 2 leuke dagen en wandel in de uitgestrekte loofbossen.
Dinsdag 9 juli ga ik met de trein naar Milaan. Op het vliegveld Malpensa neem ik het vliegtuig terug naar huis...


-kies op de foto’s bovenaan om deze vaantie verder te bekijken-

Met de auto door Finland en Zweden

Vanuit Helsinki langs de Russische grens naar Lapland

Eerder was ik in Finland waar ik samen met mijn zus een kano tocht over het Saimaameer maakte. Graag zou ik met de auto door Finland willen. Na zoeken op internet blijkt de prijs voor een overtocht per boot vanuit Rostock naar Helsinki mee te vallen.
De overtocht voor auto incl. 1 persoon kost slechts 230 euro voor de enkele reis.
Hoewel ik graag alleen door deze landen trek gaat deze keer mijn zwager mee om te ontdekken wat voor soort reizen ik maak.
Woensdag 10 augustus 2011 rij ik naar Rostock in Oost-Duitsland waar ik de ferry neem naar Helsinki. De overtocht duurt 30 uur. Omdat er 2 nachten worden overbrugt valt de tijdsduur van de reis mee.
’s morgens 7 uur kom ik aan in Helsinki waarna ik direct naar het hotel rij waar mijn zwager Ronald staat te wachten, hij is met het vliegtuig naar Helsinki gekomen...

Via de foto’s onder kan je kun je verder volgen door ons reisje...


Petkeljärvi / Hossa

Oulanka
/ Urho Kekkonen


Pomokaira

Nikkaluokta
/ Kvikkjokk

Vindelfjällens
/ Björnpark Orsa

º Website met prachtige natuurfoto's uit Finland